Followers

Sunday, January 12, 2014

Masalah Pertuturan Kanak-kanakSeorang manusia akan mula mengalami perkembangan pertuturan sebaik sahaja  dia boleh mendengar walaupun masih tidak bole bertutur. Itu bermaksud, bayi dalam kandungan sudah mulai belajar pelbagai perkara yang dikatakan kepadanya. Sebab itu ibu mengandung digalakkan memperdengarkan music kepada bayi sejak dalam kandungan bagi menrangsang sel-sel otak bayi.

4 peringkat teori Piaget menyatakan bahawa, pada peringkat kelahiran, segala percakapan yang didengari bayi akan direkodkan dalam otaknya. Di simpan sehingga sampai suatu masa, bayi tersebut mulai bertutur menggunakan perkataan – perkataan yang pernah di dengarnya.

Pendidik dalam bidang awal kanak-kanak (PAKK) pasti akan menjumpai kes-kes seperti anak murid pelat. Bertuah la guru PAKK kalau dalam kelasnya hanya ada satu atau dua orang murid pelat. Hal ini berkaitan dengan pendedahan cara pertuturan yang diberikan kepada bayi di peringkat awal. Maksudnya,  cara orang dewasa di skelilingnya berkomunikasi sesama mereka dan juga terhadap bayi.

Kalau parents dah cakap bahasa yang tidak ada maksud dengan bayi tu sejak awal, no wonder bayi tu akan develop pertuturan seperti itu sehingga ke alam kanak-kanak dan akhirnya di kenali sebagai pelat. Jangan salah faham, sama juga jika parents bercakap ganas-ganas, teriak-teriak dan jerit-jerit antara satu sama lain di hadapan bayi, halt u juga akan mempngaruhi lembut/ kasar cakap bercakap bayi apabila mereke meningkat dewasa.

Berhati-hati la parents dan pendidik sekalian.

1 comments:

AlHikmah.my said...

Menarik.. saya ada cadangan.. medium pembelajaran anak.. :-)

http://www.alhikmah.my/index.php?route=product/product&product_id=77767

http://www.alhikmah.my/

Post a Comment

 
blog ini diedit oleh fiezah91