Followers

About Me

My photo

A fully housewife for a man named Gabril and A Mother of a daughter Leona,
A kampung girl that grow up in a rural kampung in sabah and now I am currently living here Jungle of Rocks (Kuala Lumpur)

Wednesday, October 3, 2012

Tentang Projek Tahun Akhir


Hi…
Beberapa hari lepas… aku sedikit bangga la juga sebab ada junior masuk blog ni dan membaca tulisan aku ni. Hehe, well to be honest, sy pun bukannya hebat mana tapi saya sudi membantu anda jika anda perlukan penjelasan. 

Okey, penjelasan bermaksud member anda faham okay. Bukan membantu anda menyiapkan assignment which means sy akan taipkan untuk anda. Sediakan bahan untuk anda dan sebagainya. Sebab ada dalam kalangan yang bertanya mengharapakan lebih daripada penjelasan… kalau ini la sikap anda di universiti… anda akan bergraduat tanpa apa-apa.
Balik pada Thesis atau sebenarnya hanya Projek Tahun Akhir, aku sekarang ni sedang siapkan bab 4… bab 4 ni adalah analisis data. Tapi… terus terang ini la bab yang paling sakit nak buat. Jadi banyakkan membaca. 

Semasa berpraktikal kamu mungkin akan berasa, susahnya melaksanakan kajian ini. Mungkin kamu tidak jelas dengan kaedah yang kamu ingin lakukan.. well ini perkara biasa. (mungkin). Sebab saya sendiri mengalami hal yang sama.

Tapi go on dengan projek kamu. Buat juga. Walau apa pun caranya. Laksanakan juga. Sebab kamu tidak akan tahu selagi kamu tak buat. Maksud saya, at least kamu ada data untuk di analisis selepas itu. Kenapa aku cakap macam ni? Sebab kalau kamu x buat langsung kamu akan terpaksa mulakan dari awal. Jadi? Pilih mana satu yang kamu nak. Jika kamu ada sekit data, mungkin kamu hanya perlu twist sikit tajuk untuk disesuaikan dengan data yang kamu ada. Bincang dengan Pensyarah dan supervisor kamu. 
Sekian... Jumpa lagi lain kali....

p/s: you are free to ask me... anything and I will  try answer you...

1 comments:

Steve Finnell said...

you are invited to follow my blog

Post a Comment

 
blog ini diedit oleh fiezah91